KARPALTUNNELSYNDROM

Besväras du av domningar och nedsatt känsel i tumme, pek- och långfinger samt halva ringfingret? Då kan du ha drabbats av karpaltunnelsyndrom som innebär att medianusnerven blir inklämd mellan handlovsbenen och karpalligamentet på grund av för trångt utrymme.

karpaltunnelsyndrom

Utrymmet kan bli för trångt av olika sjukdomar, såsom diabetes, reumatism och hypotyreos, vilket leder till att vävnaderna i och omkring karpaltunneln svullnar. Tillståndet kan även uppkomma spontant som gör det svårare att hitta bakomliggande orsak, samt även efter trauma och arbetsrelaterade skador. 

Osteopati har visat sig vara en mycket effektiv behandling mot karpaltunnelsyndrom då forskning har visat att karpalligamentet kan förlängas och därmed öka utrymmet i karpaltunneln som leder till minskat kompressionstryck på nerven. Forskning har även visat att manuella tekniker i form av nervbehandling har samma resultat som operation, därför rekommenderas detta som förstahandsbehandling. Man har också mätt förändringar och sett att struktur och funktion i medianusnerven efter osteopatisk behandling blivit förbättrad. Osteopatisk behandling riktar sig mot att behandla restriktioner så att svullnaden, domningarna och smärtan minskar, öka cirkulationen och normalisera den nedsatta rörligheten i handlovsbenen med syfte att förbättra nervfunktionen så att besvären försvinner. 

2019-01-01T00:28:09+00:00december 17, 2018|